Cursusaanbod winter 2019

Hieronder bied ik u het lesaanbod voor de komende winter aan; het betreft zowel lessen voor gevorderden als ook voor beginners. Bij twijfel kunt u mij bellen of mailen en kunnen we samen bespreken welke cursus het beste bij u past.


Maandagmorgen 9.30-12.00 uur

Themacursus: ‘De beleving van de mens-(figuur)’

Stacks Image 301

In deze cursus is de insteek de mensfiguur; of beter gezegd het weergeven van emoties en de staat van ‘zijn’ van de mens. Veelal abstracte begrippen waarbij de insteek is naar een verbeelding te zoeken die recht doet aan het begrip. Ik noem expres nu nog geen thema’s, dat komt later, want waarschijnlijk denken velen dan: Oh, dat kan ik toch niet. Want ik kan geen mensen tekenen, geen gevoelens in beeld omzetten, heb geen fantasie enz, enz.

Mensen die al langer cursus bij mij volgen weten dat ik niemand in het diepe gooi. De opdrachten worden zo aangereikt dat je er ook iets mee kunt.

Iedereen maakt dagelijks vele emoties mee en wordt overstelpt door indrukken van gebeurtenissen om hem/ haar heen die iets met je doen. Denk aan reclamefoto’s /filmpjes, sociale media, nieuwsberichten, verhalen enz, enz.

Het leuke is dat het resultaat niet door iedereen op dezelfde manier wordt ervaren; dat heeft weer te maken met hoe jij in het leven staat en tegen dingen aankijkt. Wel is het zo, dat als je hiermee aan de slag gaat, je ook meer van jezelf en je gevoelens bewust wordt

 • Vergankelijkheid
 • Leegte
 • Vreugde
 • Liefde
 • Ingetogenheid
 • Afwijzing

Om deze cursus te kunnen volgen zijn enkele jaren schilderervaring een voorwaarde.

 De lessen vinden plaats op 4, 18 februari en 4 en 18 en 1 april     Kosten € 131,25 inclusief op de les gebruikte materialen (geen schilderdoeken) en lesbrieven

Stacks Image 149

Maandagmiddag 13.15 -15.45 uur

Individueel werken

Tijdens deze lessen bepaal je zelf waaraan je wilt werken en in welk tempo. Ik begeleid je individueel n.a.v. jouw wensen. Je kunt zelf het thema of de techniek bepalen waarin je wilt werken.

Stacks Image 307

Zowel voor beginners als gevorderden

Weet je niet precies wat je wilt doen, dan kunnen we in overleg kijken wat de mogelijkheden zijn.

De lessen vinden plaats op 14 en 28 januari, 11 en 25 februari en 11 en 25 maart
Kosten € 157,50 inclusief op de les gebruikte materialen (geen schilderdoeken)

Stacks Image 311

Dinsdagmorgen 10.30-12.00 uur

Techniekencursus

Aan bod komen:

 • Hanteren van kwasten en penselen
 • Het opzetten van een werk
 • Kleurlagen opbouwen; dekkend en transparant
 • Kleurovergangen schilderen
 • Het gebruik van licht/donker
 • Het gebruik van complementaire (tegengestelde) kleuren.
 • Achtergrond bij je werk betrekken.
 • Mengtechnieken
Stacks Image 375
Stacks Image 202

En vooral: een portie durf krijgen. Er zijn meer schilderijen mislukt uit angst dat het gaat mislukken dan werken die zijn opgezet met een portie durf en gewoon ‘doen’.

Zaken als compositie en creativiteit en het maken van een ontwerp komen zijdelings ter sprake maar is niet de insteek van deze cursus. Het gaat er in de eerste instantie

om hoe je een schilderij opbouwt.

Je gaat aan het werk n.a.v. simpele stillevens en foto’s.

De cursus is bedoeld voor mensen met geen of weinig schilderervaring en voor diegenen die hun techniek willen verbeteren.

De lessen vinden plaats op 15 en 29 januari, 12 en 26 februari en 12 en 26 maart. Kosten € 157,50 inclusief op de les gebruikte materialen (geen schilderdoeken)

Dinsdagmiddag 13.30-16.00 uur

Het ontwerpen en uitwerken van abstract werk

Stacks Image 219

Tijdens deze lessen gaan we uit van diverse ondergronden (denk aan papier met verfvlekken, pakpapier, een touwtje dat op een bepaalde manier valt enz) welke direct een aanleiding kunnen vormen voor een abstract ontwerp.

Een groot deel van de lessen zal worden besteed aan de omzetting van ontwerp naar volwaardig schilderij en welke technieken daarvoor nodig zijn.

Schilderen is altijd een wisselwerking tussen jou en je werk. Wat is jouw insteek en hoe zet je dat op en welke cadeautjes geeft het werk je tijdens zijn ontwikkeling? En zie je die ook?

Er zal, n.a.v. het door jouw gemaakte ontwerp, met je worden bekeken wat de mogelijkheden voor de uitwerking zijn. Dit deel kan ook in groepsverband worden bekeken; vaak geeft het zien van mogelijkheden voor anderen jouw ook weer ideeën voor je eigen werk. Je kunt in je eigen tempo op de les en thuis werken aan de uitwerking.

Elke les zal beginnen met een bespreking van wat iedereen eventueel thuis heeft gedaan en daarna zal geregeld weer een nieuwe insteek worden besproken waarvan je ook een lesbrief krijgt. Mocht het werk, waarmee je al bezig bent, nog niet af zijn, dan kun je als je wilt, dit eerst afmaken en dan verder gaan met een nieuw werkstuk.

Enige schilderervaring noodzakelijk

De lessen vinden plaats op 29 januari, 12 en 26 februari en 12 en 26 maart. Kosten € 131,25 inclusief op de les gebruikte materialen (geen schilderdoeken) en lesbrieven

Donderdagmiddag 13.30-16.30 uur

Minicursus ontwerpen door het maken van collages.

Stacks Image 236

Tijdens deze twee lessen gaat je per les één of meerdere werkstukjes maken d.m.v. een collage. Collages maken zijn per uitstek een heel goede manier om grip te krijgen op de volgende items waarmee in principe een werk lukt of faalt:

 • Compositie
 • Contrast
 • Ritme
 • Licht/donker
 • Kleur
 • en DURF

De eerste week ga je aan de gang met fotomateriaal, de tweede week ga je zelf je kleuren maken op divers papier om daar, in combinatie met ‘bestaand’ papier’ wederom een collage van te maken.

Als je wilt kun je in deze werkstukken ook verder schilderen of tekenen. Het gaat bij deze lessen vooral om het leerproces.

Voor je aan de gang gaat wordt een lesbrief met voorbeelden besproken en alles duidelijk uitgelegd.

Deze minicursus is zowel voor gevorderden alsook voor beginners.

De lessen vinden plaats op 7 en 21 maart. Kosten € 63, inclusief op de les gebruikte materialen (geen schilderdoeken) en lesbrieven.

Stacks Image 238

Hieronder enkele werken gemaakt in het herfstseizoen 2018 Themacursus: ‘hoe kom ik aan een onderwerp?’ en ‘Het vinden van mijn eigen stijl.'

Stacks Image 404

Angela Wolbers Portret van Fred

Stacks Image 400

Greetje Stanneveld  Zelfportret, zonder te kijken getekend

Stacks Image 394

Geerte Klok Zelfportret, zonder te kijken getekend