Cursusaanbod herfst 2018 (oktober t/m december)

Hieronder biedt ik u het lesaanbod voor de herfst aan; het betreft zowel lessen voor gevorderden als ook voor beginners. Bij twijfel kunt u mij bellen of mailen en kunnen we samen bespreken welke cursus het beste bij u past.

Alle cursussen behalve de cursus “Help ik kan niet tekenen”, zijn om de week zodat u thuis ook kunt oefenen als u wilt.


Maandagmorgen 9.30-12.00 uur

Themacursus: ‘hoe kom ik aan een onderwerp?’ en ‘Het vinden van mijn eigen stijl.’

Bovenstaande kreten hoor ik vrij geregeld, vaak gepaard gaand met een diepe zucht……Als uitkomst wordt dan geregeld naar een vakantiefoto gegrepen wat een goede oplossing kan zijn voor probleem 1 (‘hoe kom ik aan een onderwerp?’), maar staat meestal haaks op de doelstelling van probleem 2 (‘Het vinden van mijn eigen stijl.’)

Stacks Image p150_n2

De meeste mensen, enkele uitzonderingen daargelaten, zitten gelijk volkomen vast aan de waarheid van de foto en gaan deze min of meer kopiëren. Op deze manier kan er nooit een eigen stijl ontstaan.

Dus tijdens deze cursus gaan we geregeld zonder voorbeelden werken. Er naar kijken mag wel. Maar op het moment dat je begint te werken gaan de voorbeelden van kunstenaars weg. Volgende zucht: ja maar ik kan absoluut niet tekenen, waarmee meestal wordt bedoeld: ik kan niet realistisch tekenen want het voorbeeld van foto’s staat nog ijzer in het hoofd gegrift. Maar juist veel kunstenaars tekenden helemaal niet realistisch (Picasso, Morandi, Bea van Twillert Carel Appel enz) en hadden wel degelijk een eigen stijl. Een eigen stijl hoeft dus niet persé realistisch te zijn.

Je gaat tijdens deze cursus aan de gang met iets wat heel dicht bij je staat en wat je elke dag meemaak. Gewoon: wat doe, zie je elke dag? B.v. opstaan eten, hond uit laten, wat zie je dan? enz. Nu niet gelijk in foto’s denken; je gaat met deze elementen aan de gang. De verdere uitleg komt tijdens de lessen.

Stacks Image 149
Stacks Image 157

Een tweede insteek van de lessen zal bestaan uit het anders naar dingen kijken. Hiervoor heb je een telefoon die foto’s kan maken of een camera nodig. Het gaat er hier niet om het schieten van ‘mooie’ plaatjes, maar om te leren anders naar beeldelementen te gaan kijken die je dan eventueel weer in je ontwerp kunt gebruiken.

Beide les-insteken gaan je helpen om te leren wat jouw persoonlijke, eigen zienswijze is en hoe dit te gaan gebruiken in je werk.

De opbouw zal iets anders zijn dan tot nu toe, de een heeft snel een idee, de ander moet wat langer broeden. Maar je gaat met één of meerdere insteken aan de gang. Het kan tegelijk zijn of na elkaar. Gewoon in je eigen tempo en tijd die je hebt. Wel van ontwerp tot en met uitvoering. Vaak is het ook boeiend om je in een thema vast te bijten; de eerste oplossing is vaak het meest voor de hand liggend…. De varianten hierop zijn vaak beter; iets wat meer bij je past. Want je hebt je dan meer verdiept in het thema. Je kunt hier ontwerpen en thuis schilderen, of andersom, of beide, wat je wilt. Dus niet iedereen is met hetzelfde thema bezig of werkt even snel; het maakt niet uit. We beginnen en eindigen de les als gebruikelijk met een werkbespreking. Ook zal er zo nu en dan een lesbrief zijn die een stukje van bovengenoemde insteken uitlicht En ik haak in op wat er de keer ervoor is gebeurd op de les en wat jullie thuis hebben gedaan.

Voor de aanvang van de cursus krijg je een mail om thuis alvast wat voorbereidend werk te doen.

Om deze cursus te kunnen volgen zijn enkele jaren schilderervaring een voorwaarde.

De lessen vinden plaats op 1-15-29 oktober, 12-26 november en 10 december

Kosten € 155 inclusief op de les gebruikte materialen (geen schilderdoeken) en lesbrieven

Maandagmiddag 13.15 -15.45 uur

Individueel werken

Stacks Image 174

Tijdens deze lessen bepaal je zelf waaraan je wilt werken en in welk tempo. Ik begeleid je individueel n.a.v. jouw wensen. Je kunt zelf het thema of de techniek bepalen waarin je wilt werken.

Zowel voor beginners als gevorderden

Weet je niet precies wat je wilt doen, dan kunnen we in overleg kijken wat de mogelijkheden zijn.

De lessen vinden plaats op 1-15-29 oktober, 12-26 november en 10 december

Kosten € 155 inclusief op de les gebruikte materialen (geen schilderdoeken)

Maandagmiddag 13.15 -15.45 uur

Techniekencursus

Stacks Image 189

In deze lesserie maak je een begin om te leren wat schilderen inhoudt. Geen zelfgemaakt inkleurplaatje inkleuren, maar hoe de opbouw is om tot een goed resultaat te komen. Je werkt met acrylverf en /of mengtechnieken

Aan bod komen:

 • Hanteren van kwasten en penselen
 • Het opzetten van een werk
 • Kleurlagen opbouwen; dekkend en transparant
 • Kleurovergangen schilderen
 • Het gebruik van licht/donker
 • Het gebruik van complementaire (tegengestelde) kleuren.
 • Achtergrond bij je werk betrekken.
 • Mengtechnieken

En vooral: een portie durf. Er zijn meer schilderijen mislukt uit angst dat het gaat mislukken dan werken die zijn opgezet met een portie durf en gewoon ‘doen’.

Zaken als compositie en creativiteit en het maken van een ontwerp komen zijdelings ter sprake maar is niet de insteek van deze cursus. Het gaat er in de eerste instantie om hoe je een schilderij opbouwt. Je gaat aan het werk n.a.v. simpele stillevens en foto’s

Stacks Image 202

De lessen vinden plaats op 8-22 oktober, 5-19 november 3-17 december

Kosten € 155 inclusief op de les gebruikte materialen (geen schilderdoeken)

Dinsdagmorgen 9.30-12.00 uur

Het ontwerpen en uitwerken van abstract werk

Tijdens deze lessen wordt aandacht besteed aan het hoe en waar inspiratie uit te putten voor een abstract werk en het maken van een goed ontwerp. Ik toon je hoe onderwerpen te abstraheren zijn n.a.v. voorbeelden.

Het onderwerp kun je heel vaak dicht bij huis vinden. Ook hier wordt tijd aan besteed; hoe kun je op een andere manier om je heen kijken om je bewust te worden van de vele mogelijkheden die vaak heel dicht bij je zijn.

Stacks Image 219

Verder zal, n.a.v. het door jouw gemaakte ontwerp, met je worden bekeken wat de mogelijkheden voor de uitwerking zijn. Dit deel kan ook in groepsverband worden bekeken; vaak geeft het zien van mogelijkheden voor anderen jouw ook weer ideeën voor je eigen werk. Je kunt in je eigen tempo op de les en thuis werken aan de uitwerking.

Elke les zal beginnen met een bespreking van wat iedereen eventueel thuis heeft gedaan en daarna zal geregeld weer een nieuwe insteek worden besproken waarvan je ook een lesbrief krijgt. Mocht het werk, waarmee je al bezig bent, nog niet af zijn, dan kun je als je wilt, dit eerst afmaken en dan verder gaan met een nieuw werkstuk

De lessen vinden plaats op 9-23 oktober, 6-20 november, 4-18 december

Kosten € 155 inclusief op de les gebruikte materialen (geen schilderdoeken) en lesbrieven

Dinsdagmiddag 13.15- 15.45 uur

Help! Ik kan niet tekenen.

In de nu ruim 40 jaar dat ik teken-en schilderessen geef, heb ik geregeld met de cursisten getekend ‘naar de natuur ‘waarmee wordt bedoeld: er staat iets of iemand voor je waarvan wordt geacht dat je dit op papier weergeeft. De ene cursist doet dit vrij ‘gemakkelijk’ en de anderen en dat zijn de meesten, hebben hier enorme moeite mee. In de loop van de jaren is me opgevallen dat de meeste mensen over de zelfde dingen struikelen en het lukt ze meestal niet, of maar matig, om dit te verbeteren.

Ik ben me in de loop der tijd steeds meer gaan interesseren over wàt er nu in iemands hersens gebeurt dat het tekenen wel of niet lukt. En wat gebeurt er bij mij als ik teken: hoe kijk ik naar het onderwerp, licht/ donker, perspectief enz.

Voor een deel ben ik me wel behoorlijk bewust hoe ik kijk en ik probeer dat dan ook over te brengen op de cursisten, wat wederom deels lukt en weer deels niet.

Waarom lukt dit toch vaak niet?

In 2017 kreeg ik 2 boeken van een vriendin waarin de schrijfster, ook kunstenares en docent, uitlegt hoe het zit en hoe je cursisten kan helpen.

Het kwartje is bij mij gevallen.

Veel dingen wist ik wel maar andere kregen nu woorden waardoor het bij mij ook weer duidelijker werd. En in de totale opbouw om dingen duidelijk te maken zaten bij mij ook nog wat hiaten.

Stacks Image 236
Stacks Image 238

In 2017 heb ik deze lesopbouw met een groep cursisten uitgewerkt en het lukt! Mensen tekenen niet gelijk als Rembrandt, maar wel een stuk beter dan voor de cursus. Leuk is de verbazing als iemand merkt dat het gaat lukken, dwars tegen de eigen overtuiging in van het ‘beslist niet kunnen tekenen’. Wel is het noodzakelijk dat je na de cursus blijft oefenen om de nieuwe manier van kijken echt blijvend eigen te laten worden.

Herken je je in het volgende dat is het misschien ook wat voor jou:

 • Een gezicht waar je in driekwart stand tegenaan kijkt recht van voren tekenen
 • Heel ‘ kinderlijk’ tekenen.
 • Geen licht/ donker kunnen zien of dit verwisselen.
 • Geen verhoudingen kunnen zien
 • Geen perspectief op de juiste wijze weer kunnen geven
 • Altijd verkeerd uitkomen op je vel papier, geen compositie kunnen bepalen.
 • Lijnen die naar rechts of links gaan, andersom zien
 • Niet weten waar en hoe te beginnen
 • Gelijk in paniek schieten alleen al bij het idee te moeten gaan tekenen

Op de les wordt de opdracht uitgebreid besproken; ook wat er in je hersenen gebeurd en waarom er soms weerstand tegen een opdracht is. Aan de cursus zijn ook huiswerkopdrachten gekoppeld, ongeveer 1 à 2 uur per week Van elke les krijgt je een uitgebreide lesbrief waarin de lesstof van die week staat en de opdrachten van de les en voor thuis.

De lessen worden wekelijks gegeven. Dit om in de flow te blijven en de feeling van het anders leren zien niet kwijt te raken.

Het eerste deel van deze cursus (9 lessen) vindt plaats op 16-23-30 oktober, 6-13-20-27 november, 11 -18 december Kosten € 232 inclusief materialen en lesbrieven

Het tweede deel van deze cursus (4 lessen) begint weer in januari Kosten € 103 inclusief materialen en lesbrieven

Als u zich voor deze cursus inschrijft verbindt u zich voor zowel het eerste alsook het tweede deel van deze cursus; ook financieel

Dinsdagmorgen 9:30-12.00 uur

Coaching eigen werk

Deze cursus is voor diegenen die weleens het gevoel hebben als ze naar hun werk kijken: het is eigenlijk klaar, maar er mist iets. Het is toch niet geworden wat ik had gehoopt of verwacht. Dit komt heel vaak omdat je toch vanuit het ‘plaatje’ kijkt en denkt. Het plaatje is klaar, dus het werk is klaar. Maar nu begint eigenlijk pas het echte schilderen: Klopt de compositie, aandachtspunt, vormen t.o.v. elkaar, kleurstelling, gevoel in het werk enz.? Om dit goed te kunnen bekijken/ beoordelen moet je op een andere manier naar je werk kijken: niet met je hersenen maar met je ogen. Het is eigenlijk hetzelfde proces van anders leren kijken wat ook in de cursus: “Help, ik kan niet tekenen” plaatsvindt In deze mini cursus wil ik je laten zien hoe je op een andere manier naar je werk kunt leren kijken. Het gaat dus niet in de eerste instantie om de schildertechniek, alhoewel dat zijdelings ook ter sprake kan komen.

Stacks Image 257
Stacks Image 259

Wat je nodig hebt om aan deze cursus deel te nemen is werk waar je niet tevreden over bent. We gaan er hier in de les naar kijken als groep en daarna kun je er hier mee aan het werk.

Om deze cursus te kunnen volgen zijn enkele jaren schilderervaring een voorwaarde.

De lessen vinden plaats op 16-30 oktober, 13-27 november

Kosten € 103 inclusief op de les gebruikte materialen (geen schilderdoeken)

Workshop “ De kracht van vorm en kleur in je werk”

donderdag 18 oktober 10-16 uur

Tijdens deze dag-workshop ga je aan de gang met vorm en kleur. Je gaat geen ‘ mooi’ werkstuk schilderen maar n.a.v. kleine opdrachtjes ga je ervaringen op doen wat kleur en vorm t.o.v. elkaar kunnen doen, of niet doen.

Het werken in een groepje is juist hier heel goed, want iedereen zal de opdrachten anders uitvoeren. Je leert heel veel van deze diversiteit.

Dus: kijk een in een ander zijn tuintje! Laat je verrassen en onderga het; heel veel zaken die je ook met het schilderen tegenkomt en die essentieel zijn om een goed werkstuk te maken, kom je ook tijdens deze dag tegen.

Stacks Image 276

Ook ga je werken met het opzetten van stillevens en dingetjes uit de natuur. ( wees gerust, je hoeft ze niet te schilderen of tekenen, alleen maar op een bepaalde manier ernaar te kijken)

Aan de hand van de opdrachten ga je tijdens de workshop ook je eigen lesbrief schrijven van de bevindingen die jullie gezamenlijk opdoen.

Stacks Image 295

Wat je nodig hebt om aan deze workshop deel te kunnen nemen is en pincet en als je het hebt een telefoon die foto’s kan maken of een camera.

Heeft iemand dat niet dan kan ik ook eventueel wat foto’s maken.

Aan deze workshop kunnen zowel gevorderden alsook beginners deelnemen. Je hoeft niet te kunnen schilderen of tekenen! Ik hoop dat je na het meemaken van deze workshop letterlijk anders naar dingen gaat kijken. Kortom; leer kijken naar de wereld om je heen alsof het een schilderij is!

Kosten: € 60, inclusief tijdens de workshop gebruikte materialen Graag een broodje voor tussen de middag meenemen, koffie en thee aanwezig.