Masterclass: werken met acryl (abstract)

Dinsdagmorgen van 9.30 tot 12.00 uur

Het doel van deze cursus is om te ontdekken wat je met acryl en acrylinkten in combinatie met allerlei ‘hulpmiddelen’ als mediums, modelleerpasta’s, fototransfers, goud- en mica-pigmenten, collagetechnieken en vooral veel laag op laag schilderen, kunt laten ontstaan.

De insteek van de cursus is abstract werk. Ik heb bewust voor abstract werken gekozen omdat je dan niet totaal gefocust bent op het onderwerp wat je wilt maken, de cadeautjes niet ziet die het werk je biedt, of niet durft te veranderen uit angst dat je het ‘plaatje’ kwijt raakt.

Een goed abstract werk maken is beslist veel moeilijker dan een ‘voorstelling’ schilderen. Dan kun je je nog achter het leuke beeld verschuilen.

Abstract werk is wat het is.

De beeldelementen:

 • Compositie
 • Licht-donker
 • Ritme
 • Beweging
 • Kijkcentrum in je werk
 • Rust-onrust
 • Strak-los gewerkt
 • Kleur

die als het goed is zeer zeker ook bij figuratief of realistisch werk net zo belangrijk zijn, zijn nu je enige houvast.

Stacks Image 301
Edith Stoel
Stacks Image 426
Edith Stoel

Anderzijds geeft abstract werken je een grote vrijheid, je hebt geen vastomlijnd doel maar al doende zal het werk zich aan je ontvouwen.
Het is een stap in het onbekende, maar het geeft je ook de vrijheid om dingen uit te proberen en vooral niet dwingend naar een doel toe te werken.


Wat wel heel belangrijk is om deze cursus te kunnen volgen zijn de volgende punten:

 • Redelijke ervaring hebben met het werken met acryl.
 • Niet voor de productie gaan, maar voor de verdieping in je werk.
 • Geduld!!!!!!!!! En veel kijken en soms maar heel weinig doen.
 • ‘Mooie” stukjes kunnen opofferen voor het grote geheel.
 • De wanhoopsfasen, die bijna elk werk kent, kunnen accepteren. Deze fasen vragen vaak van je dat je nu een beslissing gaat nemen voor de volgende stap en dat is eng. Want ja, je kunt het ook verpesten. Maar zolang de verf niet droog is, is alles te verwijderen. En heb je zo een fase overwonnen dan biedt je werk weer veel mogelijkheden en keuzes.

En eigenlijk is het heel leuk: kijken wat er gebeurd; waar brengt dit werk je! En genieten en je verbazen over de veranderingen die zich voor je ogen ontvouwen.

Stacks Image 428
Edith Stoel

Je werkt op doekjes van 30-40 cm. Ik laat je expres op kleine doeken werken. Je hebt dan veel meer overzicht in wat je doet; het is letterlijk in een oogopslag te overzien. En om dit goed te gaan doen heb je ook voor deze kleine werkjes al behoorlijk veel tijd nodig. Ik weet waar ik het over heb want ik ben er sinds deze zomer heel druk mee.
Bovendien werk je boven een uitlekbak, want al die mediums moeten niet door de spoelbak. Het is puur plastic. Voordeel van acryl boven olieverf is wel dat het veel sneller droogt. Maar föhnen is meestal niet de beste optie, dus werk je aan meerdere doekjes tegelijk. De bedoeling is dat je er niet thuis aan werkt; tenminste niet in de eerste fasen. Soms gaan mensen naar huis met een mooie ondergrond en dan komen ze de week erop terug en dan kan ik alleen maar denken: oei wat jammer! Het mooie cadeau wat in het werk zat is volkomen teniet gedaan.

Ik zie mijn doel in deze cursus om jullie, naast het leren van de technieken, vooral te leren kijken. Tot in de kleinste finesses. En echt, dat neemt veel meer tijd in beslag dan even een werk in de verf zetten. Je huiswerk thuis zal bestaan uit kijken, kijken en nogmaals kijken.

Wel kun je thuis op een ander doek de techniek nog eens uitproberen. Dit werk kun je altijd meenemen en dan bespreken we het ook op de cursus.

Tijdens de cursus ga je met drie verschillende technieken van werken aan de gang,

te weten:

 • Structuur-ondergrond met uitwerking in dekkende en transparante technieken.
 • Dieptewerking met grotendeels transparante verven en inkten.
 • Werken met een fototransfers.

Deze cursus van is in tegenstelling tot de andere cursussen wekelijks. Dit om in de ‘flow’ van het werk te blijven.


De 6 lessen vinden elke week op de dinsdag plaats en wel op 8-15-22 en 29 oktober en 5 en 12 november.

Kosten € 206,- inclusief op de les gebruikte materialen (3 schilderdoekjes, 2 soorten gesso, kunstenaarskwaliteit-verf en inkten ( ook met speciale effecten) mediums, structuurpasta’s goud en micapigmenten, 2 fototransfers ) en lesbrieven.

p.s. Ik heb er bewust voor gekozen om jullie met mijn verf: Ara kunstenaarsverf te laten werken. Het is te vergelijken met het verschil tussen het rijden in een middenklasauto ( studieverven die we normaal in het atelier gebruiken) en één uit het topsegment


Volgend seizoen wordt een vervolgcursus aangeboden met andere technieken. Het accent zal dan komen te liggen op diverse manieren van materie/ structuur -schilderijen maken waarbij ook weer heel veel mogelijk is. De technieken die je in deze cursus hebt geleerd kun je dan ook weer toepassen.

Stacks Image 488