Online voorbeeldles "zomer"

De opdracht.

Met deze voorbeeldles wil ik u een indruk geven hoe de opbouw van de lessen is.

Velen van jullie zullen toch veel bij huis zijn geweest in deze tijd. En de meesten hebben een tuin. Ik heb dit jaar heel goed kunnen waarnemen hoe alles begon te groeien en bloeien.
En dat geeft dan ook weer nieuwe ideeën, voor mezelf en voor de cursus.

Eerst even een nadenkertje:

  • Welke kleuren passen voor jou bij de zomer(tuin)
  • Welke beweging past voor jou bij de zomer.

Ik zal even een voorbeeld geven wat ik met beweging bedoel:

Stacks Image 456

Dit was voor mij een ‘beweging’ die bij de winter past. Alles is in rust, dus heb ik een evenwichtige, eigenlijk ‘niet’ beweging gemaakt met de belofte naar de toekomst van weer beweging (groei): de witte boom.

Dus zoiets bedoel ik met een ‘beweging’ die voor jou bij de zomer past.

Denk hier rustig even over na.

De bedoeling is dat je een ondergrond maakt met de kleuren van de zomer(tuin) en de beweging, compositie, die voor jou bij de zomer past.

Het vervolg van les 1 krijg je over een paar dagen. Het gaat erom dat je geheel onbevangen bovenstaande ondergrond gaat maken.
Hieronder nog wat ideeën hoe het eruit zou kunnen gaan zien, maar niet hetzelfde als de foto’s maken.
De ondergrond kun je maken in de techniek die je wilt, dus met een structuur of collage opbouw, of juist niet. Kijk maar hoe je werk zich ontwikkelt en wat nodig is.

Stacks Image p528_n5
Stacks Image p528_n8

Succes, over een paar dagen komt het vervolg voor les 1, zou heel mooi zij als je dan in ieder geval de ondergrond voor les 1 af hebt. Dan beïnvloedt de opdracht niet jouw opzet.


De uitwerking van deze opdracht door Joan Daams.

Joan Daams Dit is mijn beeld van de  zomerkleuren en beweging. Blauwe lucht, goudgeel graan en bloeiende bloemen in alle kleuren in één oogopslag. Meteen bij de eerste opdracht had ik dit beeld en dat heeft me niet losgelaten. Dit is het resultaat van wilde bloementuin en uitkijkend over een graanveld naar de bossen onder een blauwe zomerhemel. 

Stacks Image 518

Heel mooie weidsheid in het landschap heb je hier.
Beeld doet wat grafisch aan, maar daar is niets mis mee.


Stacks Image 516

Door dat beetje wittigheid in de lucht aan de horizon komt er nog meer diepte; het lijkt wel of er nog een heuvel achter ligt. Klopt niet met het Nederlandse landschap, maar dat is de vrijheid die de toeschouwer kan nemen.
Ik snap dat je de struik links hebt geschilderd; geeft verbinding tussen de vlakken.
Maar hij haalt ook wat weg van de rust en de diepte die in je werk zitten. Hij trekt toch erg het oog naar zich toe. Probeer het maar eens door dat stukje met een vinger af te dekken.
In de Fabriek is nu een expo van Cor Sonke en Peter Veen. Cor schildert veel het veenlandschap, alleen maar leegte en eindeloosheid. Misschien leuk om eens te gaan bekijken.


Stacks Image 514

Je hebt nog steeds een mooie diepte. En door de bloemen in de struik licht te maken en ook lichte plekken in de voorgrond te zetten wordt het geheel weer luchtiger
Maar wat er nu wel is gebeurd is dat je onderste vlak heel druk is en de vlakken erboven heel rustig. Dit geeft in mijn optiek een beetje een strijd tussen het kijken naar de diepte en alles wat er voorin gebeurt.

Het onderste vlak heeft wel een vormvervaging naar achteren toe, maar amper kleurvervaging.
Zou je het onderste vlak in de verte iets vervagen door en met transparant geel/wit (de kleur van het middelste vlak) te verzachten en rechtsonder een smalle gele baan te zetten, dan gaat het drukke vlak wat meer naar achteren en komt er veel meer diepte in je werk.


Stacks Image 536